Advertisement

4 Fungsi Karbohidrat Dalam Diet Sihat


Fungsi karbohidrat dalam makanan 


Terdapat 4 fungsi karbohidrat dalam diet sihat iaitu memberi tenaga, mengekalkan kesihatan penghadaman, sebagai protein simpanan dan meransang pertumbuhan bakteria di dalam usus1.  Memberi tenaga


Karbohidrat adalah seperti sumber tenaga di dalam badan kita. Ketika anda memakan makanan yang mengandungi karbohidrat, badan anda akan memecahkannya menjadi glukosa untuk penyerapan nutrient yang lebih baik bagi memberi tenaga.

2. Mengekalkan kesihatan penghadaman


Serat merupakan karbohidrat yang diperlukan dalam kesihatan penghadaman. Ini akan membantu mencegah sembelit terhadap anda dan berlakunya cirit-birit. Malah serat adalah menu diet seimbang yang dapat membantu anda berasa kenyang dengan lebih lama. Perasaan kenyang tadi dapat membantu anda daripada makan secara berlebihan untuk kekal lebih sihat.

3. Protein simpanan


Karbohirat ini berfungsi sebagai protein simpanan yang akan digunakan tenaga akibat kekurangan karbohidrat.

4. Meransang pertumbuhan bakteria di dalam usus


Apabila berada di dalam usus anda, karbohdrat ini akan membantu meransang pertumbuhan bakteria. Bakteria ini akan membantu memecahkan makanan supaya ia boleh digunakan oleh tubuh kita agar kekal sihat. Terdapat juga bakteria baik yang akan melindungi usus besar daripada sel yang berbahaya seperti kanser. Makanan yang meransang bakteria jenis ini dikenali sebagai probiotik. Probiotik sangat penting untuk kesihatan usus dan anda mungking mengambilnya dalam bentuk tablet atau cecari. Conthnya yogurt seperti Yakult atau Vitagen.


Post a comment

0 Comments