Advertisement

6 Komponen Penting Dalam Diet Sihat


Keperluan Protein, Lemak, Karbohidrat, Vitamin, Mineral dan Air Dalam Diet Sihat | Komponen Pemakanan Sihat


          Perancangan pemakanan hendaklah sentiasa mengikut tingkah laku pemakanan yang sihat di kalangan masyarakat. Bagi merancang pemakanan yang betul, anda perlu mengetahui komponen diet yang sihat. Dalam pada itu, kita perlu mengetahui kerperluan dalam memilih diet yang betul mengikut keperluan dalam memilih diet yang betul mengikut keperluan badan kita. Disamping itu, pemakanan seimbang perlu diselitkan dengan senaman Barulah kita dapat memastikan diet kita berkualiti.

Komponen Diet Sihat


          Apa yang anda tahu tentang komponen diet sihat? Adakah dengan memakan nasi berlakukkan ikan sudah memadai dikatakan pemakanan seimbang? Tentulah tidak. Untuk permulaan kita akan merujuk kepada pyramid makanan.

          Tubuh kita memerlukan protein, lemak, karbohidrat, vitaman, mineral dan air. Komponen-komponen ini boleh diperolehi melalui apa yang anda makan seharian. Komponen ini disebut sebagai nutrient penting yang mana tubuh tidak dapat menghasilkannya secara sendiri.Protein

          Protein penting sebagai struktur utama badan iaitu otot dan tulang. Protein juga membentuk bahagian penting dalam darah, enzim dan hormon lain serta membran sel. Protein adalah rantaian asid animo yang digelar sebagai “batu-bata” badan yang membolehkan badan membentuk protein sendiri. Terdapat 20 asid amino dalam pelbagai kombinasi untuk membina protein yang diperlukan supaya kita akan menjadi sihat.
          Tubuh badan manusia sentiasa mengalami proses mati dan diganti dengan yang baharu. Proses penggantian tisu dan sel ini dapat dilakukan dengan kehadiran protein dan asid amino dalam badan.
          Protein juga bertindak mempertahankan tubuh daripada penyakit. Apabila berlaku antigen yang menyerang tubuh, badan akan berusaha mengeluarkan antibody dan molekul protein yang akan memerangi antigen tersebut.
          2 Sumber utama protein dalam diet kita adalah protein haiwan contohnya ikan, daging, susu dan telur dan protein tumbuhan contohnya bijirin, kekacang dan produk soya.

Karbohidrat

         
          Karbohidrat adalah sumbertenaga utama kita. Bagi setiap satu gram karbohidrat mengandungi 4 kalori. Karbohidrat ini terbahagi kepada tiga bentuk iaitu monosakarida, dissakarida dan polisakarida. Tentu kita sering mendengar glukosa. Glukosa adalah termasuk dalam bentuk monosokarida yang akan membentuk gula dalam darah bagi menyalurkan sumber tenaga. Akibat daripada kekurangan glukosa ini akan menyebabkan kelemahan, pening dan glukosa darah rendah (hipoglisemia). Sel dan tisu badan memerlukan karbohidrat. Karbohidrat ini mudah ditukar kepada bahan tenaga bila memasuki badan.

          Karbohidrat terbahagi kepada dua iaitu karbohidrat ringkas dan karbohidrat kompleks. Karbohidrat ringkas ini termasuklah buah-buahan, sayur-sayuran, susu dan gula semasa pemprosesan makanan. Karbohidrat kompleks pula adalah dalam bentuk kanji. Contohnya roti gandum penuh, bijirin, sayur-sayuran berkanji dan kekacang. Kebanyakan karbohidrat kompleks ini mengandungi serat yang dapat membuatkan kita merasa kenyang, mengurangkan makan berlebihan untuk fungdi diet sihat, menaikkan berat badan, mengurangkan risiko penyakit jantung dan menurunkan kolestrol kita.

Lemak


          Lemak juga dikenali sebagai lipid. Lemak disimpan dalam badan iatu tenaga yang boleh digunakan sebagai pelapik pada organ manusia. Lemak berfungsi menyerap vitaman larut (A,D, E dan K). Lemak digunakan sebagai tenaga utama semasa seseorang itu berehat mahupun melakukan aktiviti ringan.
          Terdapat dua jenis lemak iaitu asid linolenik dan asid alfa linolenik yang sangat penting dalam diet. Setiap jenis lemak tadi terbentuk melalui gabungan tiga lemak iaitu lemak tepu, lemak mono tak tepu dan lemak poli tak tepu berdasarkan komposisi kimia yang terhasil.
          Lemak tepu akan meningkatkan tahap darah lipoprotein ketumpatan rendah (LDL – low-density lipoprotein) yang dianggap sebagai kolestrol jahat boleh meningkatkan risiko sakit jantung. Manakala Asid lemak mono tak tepu yang terdapat dalam minyak zaiton akan meningkatkan lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL High-density lipoprotein yang dianggap sebagai kolestrol baik terhadap badan manusia.

Vitamin

          Perlukah kita mengambil vitamin tambahan? Vitamin adalah sebatian organic yang diperlukan dalam kuantti yang kecil untuk pertumbuhan dan pengekalan diet kesihatan kita.
          Vitamin tiada kalori tetapi vitamin lebih berfungsi sebagai koenzim dalam badan. Vitamin membantu tindak balas badan termasuklah pengeluaran tenaga, penggunaan mineral dan pertumbuhan tisu-tisu yang sihat.
          Vitamin terbahagi kepada vitamin larut lemak dan vitamin larut air. Vitamin larut lemak tergolong kepada Vitamin A, D, E, dan K. Vitamin larut air pula termasuklah Vitamin C dan B Kompleks yang terdiri daripada tiamin, reboflalin, niasin, vitamin B6, Vitamin B-12, Folat, biotin dan asid pontotenik.
          Vitamin berfungsi melepaskan tenaga dalam karbohidrat, protein dan lemak. Malah vitamin juga amat penting dalam pengeluaran sel darah merah disamping mengekalkan sistem saraf, rangka dan imunisasi. Terdapat juga vitamin yang bertindak antioksidan bagi memelihara sel sihat dalam badan manusia. Vitamin sebenarnya boleh didapati melalui buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin tanpa menggunakan supplement yang banyak dijual di luar sana. Malah kulit apabila terdedah kepada cahaya matahari akan menghasilkan vitamin D untuk kesihatan kita. Mana kala bacteria dalam usus pula boleh menghasilkan vitamin K tanpa kita sedari.

Mineral


          Amat penting kita menitikberatkan juga kehadiran mineral dalam tubuh kita. Minera ini akan mengatur fungsi badan, membantu pertumbuhan tisu badan dan membantu melepaskan tenaga. Mineral utama tersenarai adalah kalsium, fosforus, natrium, kalium, magnesium. Manakala mineral mikro pula terbahagi kepada zink, zat besi, tembaga, selenium dan iodine.

Air

          Air juga amat penting dalam tubuh manusia. Dalam badan kita sekitar 50% hingga 60% adalah terdiri daripada air. Manusia boleh mati jika dehidrasi dalam tempoh masa tertentu. Air membentuk darah, peluh, air kencing, cecair penghadaman dan berada dalam otat tampa lemak. Malah air juga bertindak bagi mengawal suhu badan kita.Post a comment

0 Comments